• wo. dec 6th, 2023

Klussendomein.nl

Blog met veel klustips!

Tips om je tuin gezellig te maken

DoorAdmin

sep 6, 2021

Het is weer volop zomer! De periode van het jaar waarin tuinliefhebbers veel tijd in hun tuin doorbrengen. En geef ze eens ongelijk. In Nederland is het aantal dagen waarop het lekker weer is immers beperkt. Dus als de zon schijnt en het lekker weer is, is het fijn om van je tuin te kunnen genieten. om ervoor te zorgen dat je dat optimaal kunt doen, delen we in dit artikel een aantal tips met je om je tuin gezelliger te maken.

Plaats een vuurkorf of vuurschaal

Na een warme zomerdag kan het later op de avond wat koud worden als je in de tuin zit. Met een vuurkorf of vuurschaal zorg je tot in de late uurtjes voor voldoende warmte. Bovendien zorgt de aanblik en het knisperende geluid van het vuur voor een gezellige sfeer.

Waterornament

Een waterornament oogt niet alleen leuk, het geluid van het water dat naar beneden valt maakt ook een ontspannend geluid. Alsof je in de natuur aan het kamperen bent, vlak naast een stromend beekje. Waterornamenten zijn er in vele maten en stijlen. Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, er is altijd wel een passend model te vinden.

Plantenwanden

Wat is er gezellig aan een stenen muur of een kale schutting? Met een plantenwand geef je kleur aan de tuinafscheiding. Bovendien dempen planten het geluid en zorgen ze voor zuurstof en verkoeling.

Plantenwanden kunnen dus een multifunctioneel onderdeel van je tuin vormen. Maak je over het onderhoud geen zorgen. Los van een klein beetje snoeiwerk hoef je alleen zo nu en dan wat water te geven. En het aantal keren dat je water moet geven kun je beperken door gebruik te maken van een automatisch watergeefsysteem. Ideaal!

Meer weten over plantenwanden? Kijk dan op: aardoomhoveniers.nl/specialisaties/plantenwanden/

Tuinmeubels

Voor wat betreft tuinmeubels kun je natuurlijk voor een rechte bank, een aantal stoelen en een tafel kiezen. Maar het is veel gezelliger om een hoekbank te plaatsen met een kleine salontafel waar je heerlijke hapjes en drankjes op kunt neerzetten. Je hebt zelfs salontafels waarin je een vuurschaal kunt plaatsen, erg sfeervol!

Tuinverlichting

De verlichting kan veel doen met de gezelligheid in je tuin. Een tip die we je mee willen geven is om kleine led spots in de grond te plaatsen. Bijvoorbeeld langs het looppad naar de schuur. Het geeft ‘s avonds een sfeervolle touch aan je tuin.

Pergola met beplanting

Een pergola is een soort terrasoverkapping. Vaak zijn ze van hout gemaakt. Hoewel ze ook in aluminium leverbaar zijn. Je kunt een zonnescherm tussen de staanders laten monteren. Maar veel gezelliger is het als je een aantal extra balken op de pergola aanbrengt en daar een klimplant over laat groeien. Op die manier creëer je natuurlijke zonwering. Bovendien geeft de beplanting meer sfeer dan een zonweringsdoek.

Kies voor één tuinstijl

Er zijn verschillende soorten tuinstijlen. Denk bijvoorbeeld aan een tuin in Griekse stijl, een landelijke tuin of een klassieke tuin. Iedere tuinstijl heeft zo zijn eigen kenmerken. Wanneer je de verschillende tuinstijlen met elkaar gaat combineren wordt het al snel een drukke bedoeling en valt de samenhang tussen de verschillende onderdelen van de tuin in duigen.

Een tuin waarbij één tuinstijl is gehanteerd oogt niet alleen rustiger, maar ‘voelt’ ook prettiger aan. Kies dus één stijl en houd je daaraan bij de inrichting.

Advies nodig

Vind je het lastig om je tuin in te richten? Laat het ontwerp dan over aan een gespecialiseerd hoveniersbedrijf. In Nederland zijn er diverse hoveniers die met behulp van professionele programma’s 3D tuinontwerpen kunnen maken.

Het voordeel van een 3D tuinontwerp is dat je er virtueel doorheen kunt lopen. Op die manier weet je van tevoren al of je tuin qua indeling en uitstraling op je wensen aansluit. Een bedrijf dat al vele ontwerpen in 3D heeft gemaakt is Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk. Meer informatie over het laten maken van een 3D tuinontwerp vind je hier: aardoomhoveniers.nl/particulier/tuinontwerp-laten-maken/.

 

Door Admin