• wo. dec 6th, 2023

Klussendomein.nl

Blog met veel klustips!

Het gebruik van een portaalkraan

DoorAdmin

jul 19, 2021

Een portaalkraan is geschikt voor het eenvoudig verplaatsen van zware lasten. Zowel binnen als buiten is het een handig hulpmiddel om materiaal op te hijsen. De verplaatsing met een zo’n kraan kan simpelweg in de breedte als de lengte plaatsvinden zonder dat men daarvoor zware lichamelijke inspanningen hoeft te verrichten. Een portaalkraan is voor diverse gewichtsklassen te verkrijgen. Zo kennen we kranen die een capaciteit hebben van een ton, 2 ton en zelfs 5 ton. Materiaal met een gewicht tot aan 5000 kilo zoals bij de laatste portaalkraan het geval is wordt daarmee moeiteloos getransporteerd in de binnen-of buitenruimte. Een portaalkraan is onmisbaar op iedere plek waar veel en vaak zwaar materiaal moet worden opgehesen of getransporteerd.

De werking van een portaalkraan

Een portaalkraan is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Zo is er de categorie verrijdbare of mobiele portaalkranen en daarnaast de niet-verrijdbare portaalkranen. Misschien denkt u dat het hierbij om zeer grote gevaartes gaat die in de weg staan wanneer ze niet worden gebruikt. Maar een portaalkraan is meestal te demonteren. Hierdoor is het makkelijk in- en uit elkaar te halen. Daarbij hebt u zelfs geen extra gereedschap nodig dus dat is extra handig. Een portaalkraan is voorzien van een balk, een zogenaamde ligger. Daar rijdt de loopkat overheen. Verder bestaat het uit 2 wielkasten die van een aandrijving zijn voorzien met daartussen of er bovenop wederom een ligger. Deze ligger van de portaalkraan heeft een kettingtakel of één van staaldraad. De wielen van de kraan zitten in wielkasten over rails die aan beide zijdes van de kraanbaan, ook wel hal genoemd, zijn gelast.

Kopen of huren?

Wanneer u een portaalkraan veel gebruikt is kopen de meest goede optie. Wanneer u het maar sporadisch nodig heeft bestaat er ook de mogelijkheid om een portaalkraan te huren. Tot slot zijn er ook goede, tweedehands portaalkranen te koop. Let er bij de aanschaf van een portaalkraan wel op dat deze voldoet aan alle benodigde veiligheidseisen en laat het jaarlijks keuren en inspecteren. Zo weet u zeker dat u of werknemers met de portaalkraan veilig kunnen werken en het in een uitstekende conditie verkeert.

 

Door Admin