• vr. feb 23rd, 2024

Klussendomein.nl

Blog met veel klustips!

Wat doet een dakdekker bij een dakinspectie?

DoorAdmin

dec 19, 2022

Zonder zorgen binnen willen zitten? Dan is het misschien een goed idee om je dak te laten inspecteren. Weet je niet precies wat je je hierbij moet voorstellen? Hieronder wordt alles uitgelegd. 

Waarom een dak inspecteren? 

Misschien dat je nog nooit problemen hebt gehad met je dak en je nu denkt, waarom zou ik ooit mijn dak laten inspecteren? Het antwoord is eigenlijk heel makkelijk. Het doel van een dakinspectie heeft namelijk niks met schade te maken en alles te maken met het behouden van de kwaliteit van jouw dak. Een inspectie is dus een manier om te voorkomen in plaats van te genezen. 

Zo’n inspectie is dan ook niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden dit eens per jaar te laten doen. Zo kan de dakdekker gebreken spotten voordat er schade ontstaat en deze oplossen waar nodig. 

Wat houdt het in? 

Wanneer je er voor gekozen hebt een dakdekker in te schakelen op een kijkje te nemen bij jouw dak zijn er een aantal dingen waar deze vakman op let. Zo kijkt hij of zij naar de staat van de draagconstructie, de weersbestendigheid van het dak en naar dingen zoals de staat van goten en afvoer. Maar dat is niet het enige. Hieronder vind je nog een kort overzicht van andere aandachtspunten. 

  • Beschadigingen. Dit klinkt misschien erg voor de hand liggend. En eigenlijk is dat het ook wel. De dakdekker weet namelijk precies waar en hoe hij moet kijken om kleine beschadigingen te spotten. Het doel hiervan is om deze dan te maken voordat het grotere schade oplevert. 
  • Losse naden. Het gaat hierbij om de naden van dakleer of dakbedekking die je vaak op platte daken vindt. Wanneer dit los raakt, is de kans op lekkage veel groter. Het is dan ook belangrijk dit zo snel mogelijk weer vast te maken. 
  • Algen- en plantengroei. Hierbij wordt er gekeken naar bijvoorbeeld overtollig mos of andere planten. Wanneer er te veel plantengroei is kan het water namelijk minder goed weg lopen. Ook kunnen de planten tussen kieren in het dak groeien waardoor er scheuren ontstaan. Het is dan slim om dit weg te halen. 

Afwatering van het dak. Wanneer het water niet goed weg kan lopen, door wat voor reden dan ook, heb je een grote kans op lekkages. De dakdekker weet vaak snel hoe dit opgelost kan worden.

Door Admin