Het verwijderen van tapijt als vloerbedekking uitbesteden aan een professional of zelf doen. Tapijt kan een verzamelplek zijn voor schimmel, bacteriën, stof en mijten. Het kan zijn dat huisdieren of kinderen er ongelukjes op hebben gehad. Er zijn gevallen waarbij uitbesteden sterk aan te raden is, bijvoorbeeld als er sprake is van lijkvocht op de vloer. Degenen die de vloerbedekking in dit geval verwijderen, dienen zichzelf professioneel te beschermen. Mocht je het toch zelf willen doen? Dan volgt hier een aantal tips.
Wat heb je nodig?
Voor tapijtverwijdering is een aantal materialen handig:
- Mesjes, zoals stanleymessen;
- Verfkrabber of plamuurmes;
- Afbijtmiddel of lijmverwijderaar;
- Een schroevendraaier;
- Mondkapjes (tegen het inademen van stof en ziekteverwekkers);
- Handschoenen;
- Een spons (voor witte lijm);
- Een emmer warm water voor verwijdering van witte lijm.
Jezelf beschermen
Voordat je begint, zorg je dat je de ruimte(s) goed ventileert, zodat viezigheid het huis snel verlaat. Vervolgens die je een mondkap op en handschoenen aan.
Tapijt verwijderen
Je zou misschien denken dat je de hele oppervlakte zo snel mogelijk en in één keer weg moet trekken, maar het is eigenlijk makkelijker om de vloerbedekking in repen te snijden en haar per reep los te trekken van de ondervloer. Als je te maken hebt met een groot oppervlak, kan het snijden veel werk zijn. In dit geval kun je een tapijtstripper huren.
Lijmresten verwijderen
Vaak blijven er lijmresten achter op de ondervloer. Deze kun je het beste verwijderen. Anders ontstaan er oneffenheden in de vloer die er weer bovenop komt. Bruine lijm verwijder je met afbijtmiddel en een plamuurmes of verfkrabber. Witte lijm kun je vaak met een spons en warm water weghalen. Kleine lijmresten kun je wegwerken met schuurpapier.
Bron: www.woning-ontruimingservice.nl