Waar moet je op letten bij het leggen van laminaat?

laminaat

Waar moet je op letten bij het leggen van laminaat?

Laminaat is goedkoop en makkelijk om zelf te leggen. Daarom kiezen steeds meer mensen voor laminaat. Het laten leggen van een vloer kan namelijk flink in de papieren lopen. Als je zelf laminaat gaat leggen is het wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Het is namelijk niet moeilijk, maar als je niet weet waar je mee bezig bent, heb je toch kans om fouten te maken. Dit zou natuurlijk zonde zijn.
 

Wel gereedschap heb je nodig?

Allereerst is het natuurlijk handig om te weten welk gereedschap je nodig hebt. Je hebt een makita decoupeerzaag of een makita combiset nodig om het laminaat op maat af te snijden. Daarnaast heb je een profielmal nodig om lastige stukjes goed in beeld te brengen. Naast rechte stukken zal je ook moeilijke hoekjes en andere obstakels moeten leggen. Ook heb je een zwaaihaak nodig om de hoeken af te tekenen. Je kan ook een complete laminaat legset kopen bij de bouwmarkt.
 

De ondervloer

Je moet altijd eerst een ondervloer aanleggen voordat je met het laminaat kunt beginnen. Deze ondervloer heeft verschillende functies. Ten eerste werkt het isolerend, het zal dus minder snel warm of koud worden. Ten tweede geef je zo minder geluidsoverlast voor je onderburen als je in een appartement woont. Vaak zijn er ook regels waaraan je ondervloer moet voldoen als je in een flat woont. Ze moeten een minimale dikte hebben. Controleer dit even voordat je de vloer plaatst. Zorg er daarnaast voor dat de basisvloer overal plat is en niet schuin loopt of bobbels heeft.
 

Laminaat acclimatiseren

Voordat je het laminaat gaat leggen moet je het eerst laten acclimatiseren aan de ruimte waar het komt te liggen. Laminaat kan namelijk uitzetten of inkrimpen door de temperatuur van de kamer en de vochtigheid. Je wilt natuurlijk dat dit gebeurt voordat je de vloer gat leggen. Laat het laminaat dus 48 uur voordat je het gaat leggen in de desbetreffende ruimte liggen. Doe dit in een gesloten verpakking.