Volledig herstel van de bouwsector in zicht

klus vacatures

Volledig herstel van de bouwsector in zicht

Goed nieuws voor de bouwsector. Na de crisis van 2008 krabbelt de sector weer overeind. Sterker nog, het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voorspelt dat de bouwproductie in 2019 op hetzelfde niveau zal liggen van voor de globale crisis.
&nbps;

Explosieve groei in de bouw en vacatures

In 2015 en 2016 kende de bouwsector een explosieve groei in de bouwproductie van om en nabij 7%. Volgens de prognose van EIB blijft de groei voorlopig doorzetten. In 2017 en 2018 zal de groei op 4% uitkomen terwijl de jaren erna een gemiddelde groei van 2% wordt verwacht. De groei in de bouwsector biedt ook kansen voor de arbeidsmarkt, de vele vacatures in de bouw weerspiegelt de toegenomen werkgelegenheid in de sector.
 

Woningen verbouwen

Het aantrekken van de economie heeft niet alleen een positief effect op de bouwsector. Naast het bouwen van nieuwe huizen hebben particulieren vaker de middelen om huizen te verbouwen. Dit is al te zien aan het de stijging van het aantal klusser vacatures in Nederland. De grootste groei is dan ook te merken op de woningmarkt. Het financieele Dagblad meldt dat in 2016 de woningbouwproductie met 17% is gegroeid.Niet alleen nieuwbouw heeft met 12% groei gezorgd voor de opmerkelijke stijging, de herstel en verbouw groei bedroeg maarliefst 25%.

Het aantrekken van de economie kent ook een keerzijde, een relatief hoge stijging van de woningprijzen. Tijdens de crisis gingen de verhalen in de rondte over zeepbellen op de woningmarkt. Zal dit in de toekomst wederom het economische omslagpunt blijken? Alleen de tijd kan dat ons leren.