Hoe maak je een eigen schommel?

Hoe maak je een eigen schommel?

Wie wil er nou geen schommel in zijn tuin? Schommels zijn leuk voor jong en oud. En ze zijn ook nog eens heel makkelijk zelf te maken. Wij leggen je uit hoe.

De staanders

We beginnen met het maken van de staanders. Dit is het belangrijkste onderdeel, aangezien dit het deel is waar de rest op gaat leunen. Het moet dus goed in elkaar zitten en stevig zijn.
Allereerst heb je schommelpalen nodig van 4 of 5 meter. Deze kun je halen bij de dichtstbijzijnde bouwmarkt. Maak van deze schommelpalen 2 driehoeken. Met een halfronde regel bevestig je de twee palen aan elkaar. Zo maak je een stevige driehoek. Gebruik voor het vastzetten goede RVS Schroeven.
 

De schoren

Wanneer de staanders klaar zijn kun je beginnen met de schoren. Maak gaten van ongeveer 100 centimeter diep op de plekken waar de driehoeken komen te staan. Plaats vervolgens de palen en breng de bovenste ligger aan. Bevestig het geheel met stalen strips en RVS Scharnieren of slotbouten.
Bij de verbinding boven maak je een schoor van 45 graden. Dit kun je doen met een zelfde halfronde regel van ongeveer 80 centimeter. Bevestig het met goede bouten en schroeven
 

De schommel

Wanneer je de staanders en de schoren gemaakt hebt, kun je de schommel gaan plaatsen. Hang de schommelhaken en de touwen met schommelplankje of zitje op.
 

De schommel plaatsen

Wanneer je de schommel plaatst, let dan op dat u een ruime plek in uw tuin kiest, waar de schommel ruimte heeft om heen en weer te zwaaien. Zorg ook voor een veilige afstand tussen de palen en de schommel en zorg ervoor dat je niet scheef gaat schommelen. Het moet wel veilig blijven. Het is mogelijk om de schommel te verplaatsen, maar dit is niet aan te raden.
 

Afwerking

Je kunt de schommel afwerken door beits te gebruiken. Dit beschermt het hout tegen regen en wind. Hij gaat dan langer mee. Smeer de beits in 3 lagen op het hout voor een ideaal resultaat.
De schommel is nu af. Laat de pret maar beginnen!