Help! Hoe leg ik een laminaatvloer?!

laminaat leggen

Help! Hoe leg ik een laminaatvloer?!

Laminaten vloer is een mooie aanzien voor in je woning en oogt hygiëniscch. Maar nu heb je het gekocht en jij bent de aangewezen persoon om dit aan te leggen. hoe ga je te werk? En wat heb je allemaal nodig om dit voor elkaar te krijgen? in dit artikel kom je erachter welke tips en gereedschappen je dient te gebruiken voor het aanleggen van een fraaie laminaten vloer.

 

 

laminaat leggen

De benodigdheden

Wat je nodig heb is:

  • Laminaat naar keuze. De kleur en structuur naar wens.
  • Vochtwerende folie. Dit zorgt ervoor dat de laminaat geen vocht opneemt en schade aanbrengt. Bij nieuwe betonvloeren wordt dit zeker aangeraden!
  • Potlood. Met een potlood kan je eenvoudig aangeven waar gezaagd moet worden, indien nodig.
  • Handzaag. Voor het afkorten van laminaat, indien nodig.
  • Hamer en aanslagblokje. Bij het aanleggen van de laminaat gebruik je een aanslagblokje en een hamer op de laminaat fijnloos tegen elkaar vast te slaan. Eventueel kan er ook gebruikgemaakt worden van een hoekijzer.
  • Waterpas

Hamer en potlood heb je vaak in huis. De overige gereedschappen zijn meestal verkrijgbaar bij dezelfde winkel waar je de laminaat hebt aangeschaft. De zaag kan je ook vervangen voor een laminaatknipper.

De eerste stappen

Ten eerste wordt de folie gelegd. Dit vermijd dat de vocht de laminaat aantast. Zorg ervoor dat de vloervrij is van stof en viezigheid. Leg de folie over de gehele vloer waar straks de laminaat op komt te liggen. Daarna begin je met het leggen van de eerste rij planken. Begin aan de linkerkant met de groef langs de muur.

Controleer goed of de eerste rij laminaten recht staan. Om dit te voorkomen of te corrigeren zet je afstandsblokken ertussen zetten.

 

Belangrijk: Door luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur krimpt en zet laminaat uit. Het is daarom belangrijk om een ruimte van ongeveer 8 mm aan te houden rondom de hele vloer. Met behulp van twee afstandswiggen heb je gegarandeerd de juiste afstand. Dit kun je op elke muur toepassen.

En dan verder…

Na het leggen van de eerste rij planken, vervolg je met de resterende laminaten van de vorige rij. Vanaf 8 rijen laminaten, mogen de laminaten tegelijkertijd met meerdere planken aangelegd worden. Er is nu voldoende weerstand en verbinding tussen onderlingen laminaten.
Dus, kantel de hele rij en klik het in de vorige rij.

Bij de laatste rij laminaten, is het noodzakelijk om de planken in de lengte te zagen. Door het leggen van talloze rijen, blijft er resterende ruimte nodig, wat niet de breedte heeft van een laminaatplank. Vergeet niet om de afstandswiggen te plaatsen. Bereken de afstand waar gezaagd moet worden en plaats de laatste planken vast aan de één-na-laatste rijen.

laminaat leggen

 

Let op dat de groefzijde aan de goede kant zit.

 

 

Afwerking

Om de look van laminaat vloer af te maken, kan je plinten plaatsen. Hiermee worden de randen mooi afgewerkt en ziet de vloer er mooi egaal uit.

Je kan deze tips ook online bekijken. Klik hier voor het bekijken een video over het leggen van laminaat.