De leukste slaapkamer ideeën

slaapkamer ideeën

De leukste slaapkamer ideeën

Het inrichten van een slaapkamer is een hele uitdaging en erg leuk om te doen. Kies je voor romantisch, klassiek of juist industrieel? Bepalend voor de sfeer zijn de kleuren en materialen. Hier vind je een aantal leuke ideeën voor opgewekte, warme en sfeervolle slaapkamers.

De slaapkamer is uiteindelijk een plek in je huis waar je zeer veel tijd doorbrengt, en dan met name het bed. De slaapkamer is bovendien de ruimte waar je dag begint, en eindigt. Je lekker voelen in je eigen slaapkamer is dus wel zoet prettig, en de inrichting van de slaapkamer is erg bepalend.

slaapkamer ideeën

Als eerst….

Vooraleer je begint te ontwerpen sta je best even stil bij de gewenste stijl. Heel wat meubels en decoratie zijn prachtig op zich maar passen daarom niet samen in een groter geheel. Door al je favoriete kleuren, meubels en decoratie te bundelen op 1 groot blad maak je een moodboard en kan je snel afleiden wat samen past en wat niet. een moodboard is een verzameling van kleuren, meubels, stijlen en sfeerbepaling van jouw slaapkamer. Ook gebruik je inspiratie afbeeldingen of foto’s die je aanspreken en graag wilt gebruiken in jouw slaapkamer.

Neem opnieuw een blad papier en noteer welke meubels er moeten komen in de slaapkamer en welk formaat deze hebben. Vervolgens kan je een grondplan maken van de slaapkamer en beginnen puzzelen met de verschillende meubels.

 

Zorg voor de juiste verlichting in de slaapkamer. Dat houdt in heldere verlichting voor het lezen van een boek of het aankleden en opmaken. Anderzijds wil je kunnen ontspannen in de slaapkamer, en zorg je voor sfeervolle verlichting

Handige tips voor de inrichting van uw slaapkamer

 • Zet je bed altijd zo neer dat je er niet direct tegenaan loopt wanneer je de kamer binnenkomt. De vrije ruimte instappen geeft een ruimtelijker gevoel en is een stuk praktischer.
 • Houd rond het bed minimaal 60 centimeter loopruimte vrij, zodat je niet over elkaar heen hoeft te klimmen en een ruimtelijker gevoel ervaart.
 • Een headboard aan het hoofdeinde van het bed maakt een kamer sfeervol, mits goedgekozen. Zoek er een uit die past bij de stijl die je in de slaapkamer wilt onderstrepen. Buiten esthetisch is een headboard ook functioneel en heel prettig om tegenaan te zitten wanneer je een film vanuit bed kijkt.
 • Zorg voor de juiste verlichting in de slaapkamer. Dat houdt in heldere verlichting voor het lezen van een boek of het aankleden en opmaken. Anderzijds wil je kunnen ontspannen in de slaapkamer, en zorg je voor sfeervolle verlichting.
 • Buiten praktisch en sfeervol, dient verlichting in de slaapkamer gemakkelijk te bedienen zijn, zowel vanuit bed als bij de entree.
 • Heeft de slaapkamer een eigen badkamer? Houd dan 90 centimeter vrij tussen het bed en de deur naar de badkamer. Kies eventueel voor een schuifdeur, hiermee win je veel ruimte.
 • Een nachtkastje aan weerszijden van het bed is handig voor het neerleggen van je boek, eeng glas water en bijvoorbeeld een wekker. Afhankelijk van de hoogte van je bed kies je voor een nachtkastje met een passende hoogte. Het belangrijkst is dat je er goed bij kan, doorgaans kan je zo’n 75 centimeter hoogte aanhouden.
 • Laat de deur van de slaapkamer liever richting een muur draaien dan de vrije ruimte in; hiermee win je ruimte.
 • Iedere kamer heeft een ‘focal point’. In de slaapkamer is dit vrijwel automatisch het bed. Zorg voor een sterk tegenwicht op de tegenoverliggende wand, bijvoorbeeld in de vorm van een ladenkast met een kunstwerk erboven.
 • Vloerkleden in een slaapkamer zijn lekker aan de voeten, zeker bij een harde vloer. Maar vermijd het ‘badmatjes’-effect. Neem dan liever een groot vloerkleed dat mogelijk zelfd onder het bed doorloopt.
 • Maak de slaapkamer persoonlijk door er meubels in te zetten waar je je prettig bij voelt. Ook kunst aan de muur of op een andere plek in de slaapkamer maken de ruimte uniek. Lees over kunst in huis om inspiratie op te doen voor de slaapkamer.

 

De kleuren

Kleuren hebben een groot effect op onze gemoedstoestand. In de slaapkamer kies je dus best kleuren die rust uitstralen. Neutrale grijstinten en pastelkleuren zijn hiervoor het meeste aangewezen. Wil je toch een fel kleurtje in de kamer dan kan je dit steeds doen achter het bed.

 

Minimalisme

Hoewel decoratie synoniem staat voor een knusse inrichting kan een teveel aan decoratie ook schaden. Probeer te kiezen voor enkele welgekozen eyecatchers die de slaapkamer niet beladen. Minder spullen betekent minder rommel en zo heeft een minimalistische inrichting nog wel meer voordelen. Ga je echt voor extreem minimalisme? Met een goed en stevig matras wordt een bedframe zelfs overbodig!

 

Tot slot
Het maakt niet uit hoe jij je slaapkamer inricht, als jij er maar tevreden mee bent. Je kunt op talloze plekken, zoals Wehkamp, IKEA of Jysk inspiratie op doen van leuke slaapkamer accesoires en benodigdheden. Het is ook mogelijk om tweedehandse spullen te halen, die meer sfeer creëren. Hoe dan ook, jouw slaapkamer moet naar jouw smaak zijn ingericht. Slaap lekker!

Heb jij ook een aantal leuke tips of andere vragen. Neem dan contact op.
Bekijk ook: De leukste kleuren voor jouw woonkamer