De leukste kleuren voor jouw woonkamer!

kleuren woonkamer

De leukste kleuren voor jouw woonkamer

Kleur is erg sfeer bepalend voor het interieur van je woonkamer. Kleuren kiezen die passen bij je stijl en wooninterieur is niet altijd even makkelijk. Trends veranderen, smaken verschillen en bij elke woning passen andere kleuren. Experimenteren met verf en kleur tot je een geslaagde combinatie vindt, is zeker mogelijk, maar dan ben je al snel heel wat geld en tijd kwijt.

 

De rol van kleur in de woonkamer

Woonkamer kleuren zijn namelijk nogal bepalend voor de uitstraling van het hele interieur. Ik heb weer veel voorbeelden van gekleurde woonkamers die je hopelijk inspireren. Niet iedereen vindt het even makkelijk om een kleur waar hij/zij zich prettig bij voelt uit te kiezen! Wil ik nou wat zachtere kleur of juist uitspringen? het is en blijft een moeilijke keuze, maar het is belangrijk voor de sfeerimpressie van je woonruimte. de kleur die je gebruikt voor je interieur is een afspiegeling van jezelf.

 

De kleurencirkel

De kleurencirkel is een handige en eenvoudige tool om erachter te komen welke kleurencombinaties mogelijk zijn en hoe je kan experimenteren met kleuren. de kleurencirkel werkt als volgt: hoe verder de kleuren uit elkaar liggen op de cirkel, hoe meer ze zullen contrasteren ten opzichte van elkaar. er zijn drie verschillende manieren om klueren te combineren, door middel van contrasterende, ton-sur-ton en harmonieuze kleurencombinaties te gebruiken.
Zie onderstaand de kleurencirkel.
klueren woonkamer

Wat zijn contrasterende kleuren?

zoals te zien is op de kleurencirkel zijn contrasterende kleuren de kleuren die het verst van elkaar liggen in de kleurencirkel. Dit wordt ook wel complementaire kleuren genoemd. Deze kleuren stralen kracht en levendigheid uit. De meest voorkomende combinaties zijn groen-roos, geel-blauw, blauw-rood en paars-oranje.

Wat zijn harmonieuze kleuren?

Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.

Wat zijn ton-sur-ton tinten?

Ton-Sur-Ton tinten zijn kleuren met dezelfde kleurtoon en een andere hoeveelheid wit. Deze kleurcombinatie is ideaal om subtiele nuances te leggen in je interieur. Toon-op-toon tinten kan je in de winkel terugvinden door gebruik te maken van de kleurenstalen. Hierop staat steeds één basiskleur met verschillende gradaties wit. Ook in een witte inrichting kan je het toon-op-toon principe toepassen. Door het plafond en de muren andere wittinten te geven zal de ruimte een pak aangenamer aanvoelen.

Voor meer informatie over de kleurencirkel, lees hier.

 

Betekenis van kleuren

Er zijn veel kleuren die je kan gebruiken. Elke kleur straalt wat uit en geeft een bepaalt gevoel met zich mee. We hebben een aantal kleuren die je kan gebruiken voor jouw woonkamer op een rij gezet, met daarbij de passende gevoelswaarde (psychologisch):

  • Rood – kleur der liefdes, emotie, passie, fysieke energie
  • Blauw – straalt vrede en geloof uit, je bent naar binnen gekeerd, actiegericht en vooral beheerst
  • Groen – balans, optimistisch, emotioneel, introvert en actie gericht
  • Bruin – extravert, harde werker, actie gericht en zekerheid
  • Wit – ruimtelijk, onschuld, leegte, koud en rein
  • Grijs – neutraal, nergens aan willen binden, geen verplichtingen en behoefte aan duidelijkheid

Het is aangeraden om altijd kleuren te combineren. Bij een witte muur, kan je prima andere kleuren gebruiken die dan eruit springen. Dat geldt ook voor de kleur grijs.
daarnaast is het van belang dat je goed nadenkt hoe een woonkamer eruit zien op verschillende dagmomenten. De kleur blauw geeft een heel andere sfeer overdag dan ’s nachts met kaarsen of andere soort lampen. Wij raden je ook aan om altijd een expert te raadplegen om eindeloos van je interieur te kunnen genieten.