3 fouten die je niet moet maken bij het installeren van een radiator

radiator

3 fouten die je niet moet maken bij het installeren van een radiator

Een Paneelradiator aansluiten kun je in principe redelijk eenvoudig zelf doen. Toch is het vaak zo dat de radiator na installatie niet goed verwarmd wordt. Dit komt in de meeste gevallen doordat er dingen fout zijn gegaan tijdens de installatie. Als je ervoor kiest om geen professional in te huren, maar zelf je radiator aan te sluiten, is het dan ook aan te raden om je eerst goed te informeren. Er zijn namelijk heel wat beginnersfouten die je kunt maken.
 

Fout 1: vergeten om het voetventiel te plaatsen

Een beginnersfout die vaak wordt gemaakt is het vergeten van het voetventiel. Dit heeft als gevolg dat de radiator niet regelbaar is. Veel mensen draaien wel een radiatorkraan op de aanvoer van de radiator, maar plaatsen ook de afvoerleiding direct op de radiator en vergeten hierbij het voetventiel. Dit is aan te raden vanwege een goede warmte verdeling in je huis. Daarbij maakt het voetventiel het mogelijk om de radiator af te sluiten zonder het hele circuit af te tappen. Niet vergeten dus!
 

Fout 2: alleen kijken naar de afmetingen in plaats van het vermogen

Veel mensen maken de fout om bij het uitkiezen van een radiator alleen te kijken naar de afmeting. Het is echter de bedoeling dat je in eerste instantie naar de warmtecapaciteit van de verwarming krijgt. De warmtecapaciteit is het vermogen van de radiator om de ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen. Je kan de benodigde capaciteit van je radiator makkelijk zelf uitrekenen. Dit doe je door de inhoud van je kamer te vermenigvuldigen met het aantal watts dat je nodig hebt om je kamer op de gewenste temperatuur te krijgen. Deinhoud van je kamer reken je uit door de lengte, breedte en hoogte van de kamer met elkaar te vermenigvuldigen. De benodigde aantal watts reken je uit door de gewenste temperatuur van je kamer te vermenigvuldigen met 3,86. Een Thermrad Compact 4 Plus is een radiator met een hoge warmtecapaciteit.
 

Fout 3: de radiator niet ontluchten

Nadat je de radiator hebt geïnstalleerd, moet je hem ontluchten. Lucht geleid namelijk geen warmte, dus je radiator warmt minder goed op. Daarbij komt dat lucht in het circuit ervoor kan zorgen dat je radiator vervelende geluiden maakt.